· 2 λεπτά ανάγνωσης
Το ξένο γάλα
Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τον θηλασμό και το ξένο γάλα για τα βρέφη.
Πολλές φορές, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι (ιατρικοί, επαγγελματικοί, προσωπικοί) που η μητέρα δεν μπορεί να θηλάσει, που ο θηλασμός, παρά τις επίμονες προσπάθειες, δεν κατέστη δυνατός ή που, για διάφορους λόγους, δεν είναι επιθυμητός. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος συναισθημάτων ενοχής ή επίρριψης ευθυνών ενώ είναι σημαντική η στήριξη της μητέρας από το περιβάλλον της.
Τότε, λοιπόν, το νεογνό πρέπει να διατραφεί με τεχνητό εξανθρωποποιημένο αγελαδινό γάλα της 1ης βρεφικής ηλικίας. Τα μωρά μεγαλώνουν εξίσου καλά με το «ξένο γάλα». Οι εταιρείες βρεφικής διατροφής προσπαθούν πολύ για να δημιουργήσουν ένα γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας με πρότυπο το μητρικό γάλα. Φυσικά δεν μπορούν να το αναπαράγουν ακριβώς, όμως πετυχαίνουν εξίσου ικανοποιητική σύσταση. Η σύσταση και τα θρεπτικά συστατικά, που πρέπει να περιέχουν τα βιομηχανικά γάλατα, είναι προδιαγεγραμμένα και διέπονται από αυστηρούς ελέγχους. Επομένως, ποια εταιρεία ή ποιον τύπο γάλακτος θα επιλέξετε, είναι δική σας απόφαση, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του παιδίατρου, που σας παρακολουθεί.
Στην Ευρώπη υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες γαλάτων:
- 1ης βρεφικής ηλικίας: η χορήγησή του ξεκινά από τη γέννηση και
- 2ης βρεφικής ηλικίας: η χορήγησή του ξεκινά από την είσοδο της στερεάς τροφής
Το γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας διαφοροποιείται λίγο σε σχέση με το γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας και κυρίως ως προς την περιεκτικότητα σε σίδηρο. Μετά λοιπόν τον 6ο μήνα, υπάρχει και αυτή η δυνατότητα, χωρίς, όμως, να είναι υποχρεωτική η μετάβαση σε γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας.
Αποθαρρύνεται, σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωση αγελαδινού, κατσικίσιου, πρόβειου γάλακτος ή γάλακτος αλόγου, όπως κι η παστερίωση γάλακτος σε οικιακό χώρο. Η αναλογία των θρεπτικών συστατικών στα γάλατα αυτά δεν είναι η κατάλληλη με αποτέλεσμα να προκαλούνται διάρροιες ή και καταπόνηση της νεφρικής λειτουργίας. Εξίσου ακατάλληλα είναι τα γάλατα καρύδας, καθώς υπολείπονται σε θρεπτικά συστατικά. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση γάλακτος από σόγια. Σε περιπτώσεις αλλεργιών του παιδιού ή επιβαρυμμένου οικογενειακού ιστορικού σε αλλεργίες κι όταν δεν είναι δυνατός ο μητρικός θηλασμός, χορηγούνται ειδικά υποαλλεργικά γάλατα, τουλάχιστον μέχρι τον πέμπτο μήνα, πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρο.
Πηγή: “Empfehlungen für die Ernährung von Säuglingen – Forschungsdepartment Kinderernährung der Universitäts-Kinderklinik Bochum”